Cum ne ajutăm copiii să aibă o greutate sănătoasă? (P)

Când ne-am făcut analizele de rutină în vară, șoc și groază: soțul era în plin sindrom metabolic, plus prediabet. Ne-am speriat rău, pentru că tatăl lui a suferit toată viața din cauza diabetului de tip 1, dependent de insulină și de dializă. Soțul imediat a luat măsuri, și-a revizuit obiceiurile alimentare, a reluat sportul, a slăbit mai mult de 10 kg doar cu multă atenție la ce mănâncă, fără gustări, și sport zilnic. Ceea ce ne-a făcut să ne uităm din nou cu mai multă atenție la ce mănâncă și copiii, câtă mișcare fac, ce obiceiuri au.

Partea bună e că niciodată nu am consumat dulciuri, sucuri, acadele, bombonele, nu avem în casă! De băut bem apă, avem mereu fructe și legume proaspete la îndemână, nu mergem la fast food. Țin mult la mâncatul la masă împreună, fără telefoane, doar cu mâncat și vorbit.

Sigur că pe măsură ce cresc, nevoia lor de calorii crește și la fel și pofta de mâncare, acum, de când sunt mai mari, mănâncă un dulce pe zi (dar nu caramele, jeleuri etc), popcorn sau tortilla chips când se pun la film. E ideal? Nu e, mai avem de lucru, dar cred că suntem de la început pe un drum bun. Nu avem persoane supraponderale în familie, majoritatea dintre noi sunt fit, copiii ne văd ieșind la alergat sau făcând sport acasă, fac și ei mișcare câtă se poate, merg pe bicicletă la școală și unde mai au treabă, mergem toți la gimnastică o dată pe săptămână, ieșim la câte-o tură de cartier seara, orice, doar să ne mișcăm.

A, și continuăm să luăm ulei de pește. Pare contraintuitiv, dar, de fapt, grăsimile Omega 3 previn îngrășarea și ajută la slăbit, unde mai pui că ajută și la prevenirea apariției diabetului zaharat tip 1 la copil (sursa e aici, pe link) . Ca idee, varianta Möller’s Pure Mom & Baby este recomandată atât copiilor, din prima lună de viață, cât și femeilor însărcinate sau care alăptează, pentru că e cea mai pură și concentrată formă de Omega-3 natural.

De Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie), vă propun să vorbim despre obezitatea la copii! În România, procentul de copii obezi sau supraponderali este mai mare decât în țările asiatice sau nordice, de exemplu (o treime la noi, o cincime la ei, aici aveți sursa informației).

Contrar percepției conform căreia obezitatea este rezultatul unor alegeri personale, cercetările arată că obezitatea este o boală cronică, complexă,  influențată de factori genetici, fiziologici, socio-economici și de mediu.

Bogdan Pascu, medic specialist Endocrinologie pediatrică

De ce avem atât de mulți copii supraponderali? Cum ne putem proteja copiii de obezitate și diabet? Care sunt semnele că trebuie să mergem la medic? Ce suplimente ne ajută să ne păstrăm copiii sănătoși și cu o greutate potrivită? Cum îi ajutăm să slăbească? Obezitatea la adolescenți și alte câteva subiecte, vedeți mai jos ce am discutat cu Bogdan Pascu, medic specialist Endocrinologie pediatrică.

Care sunt semnele de alarmă care ar trebui să ne trimită la medicul endocrinolog pediatru?

Părintele ar trebui să se îngrijoreze și să se adreseze unui medic specialist dacă observă:

Creștere rapidă în greutate a copilului într-o perioadă scurtă, fără schimbări în obiceiurile alimentare, asociată uneori cu stagnare în înălțime, caracteristică unor patologii endocrine precum hipotiroidismul. Un screening tiroidian realizat de medicul endocrinolog pediatru este esențial.

Distribuția anormală a grăsimii în zona abdominală, un posibil indicator de sindrom metabolic. Diagnosticul se poate face pe baza indicelui de masă corporală (IMC) și a raportului talie-șold, precum și printr-o analiză detaliatǎ a compoziției corporale cu un echipament medical dedicat copiilor.

Ginecomastia la băieți (creșterea în volum a sânilor)

Pubertatea precoce. Un copil cu greutate crescută poate intra mai rapid în pubertate, iar dacă apar semne de pubertate precoce sub vârsta de 8 ani la fete (dezvoltarea sânilor, apariția părului axilar sau pubian) și sub vârsta de 9 ani la băieți (creșterea testiculelor, apariția pilozității faciale, maxilare sau pubiene), acestea ar trebui investigate de un medic endocrinolog pediatru.

Cum putem preveni obezitatea la copii și cum o tratăm? Înțeleg că mediul are o importanță mult mai mare decât genetica.

Contrar percepției conform căreia obezitatea este rezultatul unor alegeri personale, cercetările arată că obezitatea este o boală cronică, complexă,  influențată de factori genetici, fiziologici, socio-economici și de mediu.

În timpul sarcinii, stilul de viață al mamei influențează traiectoria greutății copilului, iar după naștere, alimentația echilibrată, activitatea fizică regulată și somnul sunt fundamentale pentru prevenție.

Tratamentul obezității la copii vizează un stil de viață echilibrat pe termen lung, fără diete restrictive. Cheia este o pierdere graduală a greutății, cu accent pe îmbunătățirea compoziției corporale (creșterea masei musculare și reducerea țesutului adipos).

Familia este suportul de care are nevoie fiecare copil care se confruntă cu această afecțiune. Copiii mimează comportamentul familiei, iar succesul în lupta copilului sau adolescentului cu obezitatea depinde într-o proporție foarte mare de obiceiurile adoptate în sânul familiei.

Pentru copii și adolescenți, cuvinte precum „dietă” sau „cură de slăbire” nu ar trebui utilizate. Abordarea trebuie să implice modificări ale stilului de viață: alimentație echilibrată, activitate fizică, educație nutrițională și suport psihologic. – Dr. Bogdan Pascu

Recomand să oferim mai multă atenție în familie la:

  • Activitatea fizică în aer liber. Expunerea la soare și la joc în afara casei.
  • Somn și implementarea unui program de somn care să respecte cu aproximație aceeași oră. Evitarea dispozitivelor mobile înainte de culcare și o rutină sănătoasă înainte de somn
  • Evitarea alimentelor ultraprocesate și atingerea celor 5 culori în farfurie, pe parcursul unei zile din viața copilului (fie că sunt fructe sau legume)
  • Cină, care este recomandat să fie luată înainte cu 2-3 ore de ora somnului copilului, adolescentului și chiar adultului
  • Interacțiunea socială și evitarea izolării, care favorizează mâncatul pe fond de plictiseală.

Obezitatea este o boală cronică, progresivă și recidivantă, iar tratamentul ei devine de fapt, un stil de viață.

Uleiul de pește ajută la prevenirea și tratarea obezității, noi consumăm Möller’s varianta de 50o de ml

Ce efecte are obezitatea asupra copiilor? Patologii asociate

Obezitatea poate duce la complicații semnificative pe termen lung. Din punct de vedere endocrinologic, apar frecvent hipotiroidismul indus de obezitate, ginecomastia la băieți și pubertatea precoce. La fete, sindromul de ovar polichistic (hirsutism, acnee, dereglări menstruale) este o problemă frecventă.

Complicațiile mai pot include:

  • Sindrom metabolic
  • Hipertensiune arterială
  • Dislipidemie
  • Insulinorezistență si diabet de tip 2
  • Disfunctie metabolica asociată steatohepatitei și apnee în somn
  • Anxietate, depresie și izolare socială din cauza bullying-ului

Punem copiii la dietă restrictivă?

Pentru copii și adolescenți, cuvinte precum „dietă” sau „cură de slăbire” nu ar trebui utilizate. Abordarea trebuie să implice modificări ale stilului de viață: alimentație echilibrată, activitate fizică, educație nutrițională și suport psihologic.

Aplicarea unor restricții alimentare severe poate duce și la o relație nesănătoasă cu mâncarea (riscul de dezvoltare al unor tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia).

De asemenea, dietele restrictive pot limita aportul de nutrienți esențiali, afectând dezvoltarea oaselor, sănătatea hormonală și imunitatea. Modificările dietetice trebuie realizate sub supravegherea medicului pediatru, a specialistului în nutriție clinică și dietetică sau a endocrinologului, pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății.

Obezitatea la adolescență. Cum o abordăm?

Abordarea obezității la adolescenți trebuie să fie cuprinzătoare, personalizată și susținută pe termen lung. având în vedere atât aspectele fizice, cât și cele emoționale. Stima de sine scăzută, izolarea socială si abandon școlar, depresia, anxietatea și chiar tendința de suicid sunt frecvent întâlnite in cadrul adolescenților cu obezitate.

Sprijinul psihologic este vital pentru îmbunătățirea imaginii corporale și prevenirea tulburărilor de alimentație, iar colaborarea între specialiștii în pediatrie, endocrinologie, nutriție clinică și psihologi este necesară pentru un plan de tratament integrat și sustenabil.

Cum ajută uleiul de pește în menținerea unei greutăți sănătoase? Ajută la reducerea grăsimii viscerale?

Consider că uleiul de pește, bogat în acizi grași Omega-3 (precum EPA și DHA), este un supliment nutritiv cu beneficii asupra sănătății, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei greutăți sănătoase la copii, contribuind la reducerea grăsimii viscerale și la promovarea unui echilibru metabolic benefic.

Acizii grași Omega-3  au proprietăți prin care pot contribui la o greutate și o compoziție corporală mai sănătoasă, însă acestea nu trebuie privite ca o soluție independentă pentru prevenirea obezității.

Printre beneficii menționez:

  • Reducerea inflamației și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
  • Reglarea apetitului prin influențarea hormonilor foamei.
  • Oxidarea grăsimilor și menținerea masei musculare.
  • Susținerea sănătății cardiovasculare și a funcției cognitive.

De asemenea, susține și sănătatea mintală, îmbunătățind starea de spirit și funcția cognitivă, având un rol în reducerea simptomelor de ADHD.

Putem lua Omega-3 exclusiv din alimentație?

Mâncarea este medicamentul nostru principal. Copiii pot lua Omega-3 și din alimentație, însă este destul de dificil să-și asigure o cantitate optimă exclusiv din dieta zilnică. Printre alimentele care reprezintă surse importante de Omega-3 se numără:

  • pește gras (somon, macrou, sardine, hering și păstrăv)
  • semințe de in și semințe de chia, nuci, semințe de cânepă, ulei de alge
  • alimente fortificate (ouă, iaurturi și lapte, legume cu frunze verzi, precum spanacul și varza kale).

Recomand să se integreze în alimentația familiei cât mai des alimente de acest tip. Să nu uităm că obiceiurile din familie se transmit copiilor noștri.

Uleiul de ficat de cod are si vitaminele D si E, pe lângă Omega-3. Cum acționează toate acestea împreună și care sunt beneficiile suplimentării?

Uleiul de ficat de cod combină Omega-3, vitamina D și vitamina E, oferind beneficii sinergice pentru reducerea inflamației, a riscului de afecțiuni cardiovasculare și îmbunătățind sănătatea oaselor.  

De asemenea, toate acestea împreună vin în ajutorul copiilor cu obezitate și prin îmbunătățirea funcției cognitive, care știm că este importantă pentru dezvoltarea corectă și sănătoasă.

Uleiul Möller’s e disponibil atât cu gust natural, de pește, cât și cu arome naturale (lămâie, mere verzi, tutti frutti)

De ce studiile recomandă administrarea atât de Omega-3, cât și de vitamina D3 în cazul obezității?

Studiile recomandă administrarea atât de Omega-3, cât și de vitamina D la copiii cu obezitate, deoarece împreună, ele ajută la îmbunătățirea metabolismului, la diminuarea inflamației și la reducerea acumulării de grăsime viscerală, precum și la susținerea unei compoziții corporale sănătoase, sprijinind astfel managementul greutății în mod sustenabil.

Copii care suferă de obezitate au un risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina D deoarece au diete sărace în alimente nutritive, inclusiv în alimente bogate în vitamina D (cum ar fi peștele gras, produsele lactate fortificate și ouăle), iar expunerea limitată la soare (un factor important pentru producerea de vitamina D) poate agrava această deficiență.

În ceea ce privește Omega-3, la fel ca și în cazul vitaminei D, copiii cu obezitate au adesea o dietă săracă în acizi grași esențiali.

Pentru o absorbție optimă, se recomandă administrarea lor împreună cu o masă ce conține grăsimi sănătoase (cum ar fi avocado, ulei de măsline, ulei de peste sau nuci).

De la ce vârstă recomandați administrarea de ulei de ficat de cod Möller’s și ce doze sunt optime în cazul copiilor care suferă de obezitate?

Consider că primele 1.000 de zile sunt esențiale pentru parcursul viitor și pentru dezvoltarea copilului.

Nu există o vârstă minimă absolută pentru introducerea vitaminei D și a acizilor grași Omega-3 în alimentația unui copil, deoarece ambii nutrienti sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare încă din primele luni de viață. Totuși, modul în care se administrează acești nutrienti depinde de vârsta copilului, obiceiurile alimentare și nevoile specifice de sănătate.

Este important și recomand consultarea unui specialist înainte de a administra suplimente de Omega-3 în doze mari, pentru a asigura dozarea corectă și siguranța. Medicul pediatru curant este un aliat de nădejde de obicei în acest parcurs.

Consider de asemenea important să evaluăm și să monitorizăm raportul dintre Omega-6 și Omega-3, un raport optim între cele două pentru copii fiind situat între 1:1 și 4:1. Acest raport asigură un echilibru bun pentru dezvoltarea sănătoasă și pentru menținerea unui nivel scăzut de inflamație în organism. Cu toate acestea, dietele moderne tind să aibă un raport mult mai ridicat, adesea între 10:1 și 20:1, ceea ce poate crește riscul de inflamație și poate influența negativ sănătatea pe termen lung.

Vă las mai jos și alte beneficii ale uleiului de ficat de cod Möller’s, pe care-l consumăm încă de când erau copiii mici, mititei.

Uleiul de ficat de cod- de pana la 7.4 ori mai bogat în Omega-3 natural decât alte tipuri de ulei de pește. Conform studiilor, o dietă bogată în acizi grași Omega-3 poate preveni bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, diabetul și, implicit, obezitatea, inducând sațietatea.

Lung, știu, dar sunt multe informații importante și cred că pentru cei interesați, sunt esențiale!

Îi mulțumesc dr. Bogdan Pascu, și vouă, că ați avut răbdare până acum. Dacă vi s-a părut interesant și util, m-aș bucura să dați mai departe interviul acesta.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4262

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *