Românii care codează pentru binele lumii – Code for Romania

La capitolul cât de tari sunt unii români și cum schimbă ei cu adevărat lumea, azi vreau să vă povestesc despre Code for Romania.

Nu cred că mulți știu asta, dar cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume (prin prisma numărului de soluții digitale create și menținute, dar și a celor peste 3000 de voluntari implicați), este Code for Romania.

De peste nouă ani, acest ONG construiește și gestionează un ecosistem digital uriaș care accelerează și eficientizează intervenția societății civile pentru a răspunde la nevoile celor mai vulnerabili dintre noi, în țări din toată lumea.

Code for Romania, prima organizație de tehnologie civică din România, a fost fondată la inițiativa a patru tineri români după tragedia de la Colectiv: Bogdan, Maria, Răzvan și Alexandra.

Cei patru, care locuiau atunci în diaspora, au decis după Colectiv că nu mai pot sta deoparte. S-au strâns în jurul ideii că nu mai pot aștepta ca altcineva să construiască România pe care și-o doresc, că nimeni altcineva nu vine să ne salveze, că ei sunt cei pe care i-au tot așteptat. Au creat de la zero propriul canal prin care să schimbe România: Code for Romania.

Ei au creat în timp cea mai mare comunitate de voluntari de tehnologie civică din lume, de la 50 de voluntari în prima lună la peste 3.000 în ultimii 8 ani.

Code for Romania  a proiectat 300 de soluții digitale în domenii cheie pentru România: sănătate, educație, mediu, participare civică și grupuri vulnerabile. Dintre aceste soluții proiectate, 63 de soluții sunt live. 

Iată câteva exemple de proiecte realizate de voluntarii Code for Romania:

  • MonitorizareVot, o soluție digitală pentru monitorizarea alegerilor în timp real de către societatea civilă
  • Cel mai mare proiect de cercetare din istoria recentă a României, care monitorizează 37 de teme esențiale, de la sănătatea mamei și a copilului la managementul deșeurilor, violența domestică, accesul la educație
  • În timpul pandemiei, Code for Romania formată din sutele de voluntari ai Code for Romania au creat infrastructura critică de care autoritățile și societatea civilă aveau nevoie pentru a ajuta. Platformele de informare din pandemie, cu date și informații la zi, au fost utilizate de peste 16 milioane de români din țară.
  • Pe 24 februarie 2022, când la granița României a început războiul, Code for Romania a construit o infrastructură umanitară unică prin care refugiații ucraineni să fie protejați și care să le ofere acces la informații și servicii vitale: casă, transport, tratament medical și psihologic. Peste 2.5 mil de refugiați au găsit sprijin prin soluțiile unite în Dopomoha.ro O fac și azi în continuare.
  • În același an Code for Romania a decis crearea Commit Global, prima organizație internațională non-guvernamentală pornită din România
  • După recunoașterea internațională dobândită prin participarea la Forumul de Pace de la Paris în 2022, și câștigarea unuia dintre cele 10 premii acordate proiectelor inovatoare din întreaga lume, Commit Global a fost lansat oficial în data de 14 Septembrie 2023 cu sprijinul municipalității din Haga și a Ministerului de Afaceri olandez
  • Infrastructura Umanitară construită de Code for Romania salvează vieți din Liban, până în Armenia. iar Infrastructura Civică construită în România apără alegerile libere și corecte din Polonia până în Georgia și ajută ONG- uri din Olanda până în Mexic.

Iată ce spune Răzvan, unul dintre fondatori: Din fericire, într-o lume în care problemele sunt globalizate și soluțiile pot fi globale. Când avem atât de puține resurse la îndemână și foarte puțin timp la dispoziție pentru că viețile oamenilor depind de noi, nu trebuie să reinventăm roata. Este pentru prima oară când o organizație globală pornește din România. O „Cruce Roșie Digitală” așa cum ne-a descris primarul din Haga când ne-a primit în a doua noastră casă în Olanda.

Puteți întâlni echipa la Haga, în cele trei weekenduri de alegeri pentru România.

De ce? Pentru că au mereu nevoie de susținători, donații, voluntari.

Bravo, felicitări, mă bucur că pot și eu susține munca voastră!

Îi puteți urmări pe site-ul lor, Commit Global.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *