Toată matematica în două luni

De ceva vreme am această idee nebună de a face o a doua facultate, iar de când învăț neerlandeza, mi-am dat dat seama cât de mult bine-mi face să merg la cursuri, să procesez informația nouă, să mă organizez suficient de bine cât să am timp să îmi fac temele, să citesc suplimentar, să învăț pentru teste și așa mai departe.

Și atunci, de ce să nu mai învăț o meserie?

Decizia a fost, așadar, luată anul trecut, prin toamnă. Vreau să fiu iar studentă!

După ce am investigat multe variante (ID în România, fără frecvență, ID în Olanda, facultate online aici sau în US), am decis că vreau să merg pe varianta cea mai bună din punct de vedere academic: Universitatea Amsterdam! Îi mulțumesc pe această cale prietenei mele A, care nu m-a lăsat să renunț când părea că nu am unde să mă înscriu, unele facultăți cereau examen de biologie și chimie în olandeză… Pot eu multe, dar chiar așa sigur nu pot! 🙂

Desigur, e și greu de intrat, anul trecut au fost 12 candidați pe un loc cu predare în engleză, dar, cu ceva muncă și noroc, intru! Voi fi din nou studentă la zi, la 45 de ani! Awwww! Posibil să fiu mai în vârstă decât majoritatea profesorilor! :))

Ei, ca să intru, e nevoie, dacă nu sunt absolventă de liceu în Olanda (și nu-s), să iau Cambridge C1 sau C2 și să iau un test de matematică de bază, plus notă mare la examenul de admitere (care urmează în februarie).

Eu am fost bună la matematică.

în

secolul

trecut.

Nu am mai făcut nicio boabă de matematică din 1998, care a fost acum vreo 75 de ani.

Când m-am uitat pe niște potențiale subiecte, m-a luat cu leșin. Nu pricepeam ce citesc. Calculați panta tangentei în punctul [3, 5] la graficul funcției polinomiale a vieții lui Willem cel Portocaliu. Derivata mustății lui Vincent Van Gogh.

Ce vor ăștia de la mine, mămică?

Și m-am apucat să reînvăț matematica. De la zero. Număr par, număr prim, cătinel, ecuații de gradul unu, doi, polinoame, funcții, grafice, derivate și așa mai departe.

Două luni, aproape zilnic, teorie și teste. Trei, patru ore pe zi, pe lângă muncă și gătit și evenimente și cumpărături și copii și olandeză. Mi-a ieșit fum pe urechi, mi s-au încrețit neuronii.

Mi-am adus aminte de ce-am iubit așa de mult matematica.

Mi-am adus aminte și că acum am 44 de ani, nu 16. Făceam greșeli în cele mai stupide moduri.

Acum două săptămâni am dat testul, aveam timp de o singură încercare. Am dat online, cu proctorat, dar despre asta o să vă povestesc altă dată.

Am avut un fel de stres în ziua aceea, dar unul foarte interesant. Dar și despre asta, tot altă dată. Apropo de cum se simte un test la vârstă adultă.

Azi despre asta. Despre experiența de a reînvăța o materie importantă, despre lucrurile pe care le poți face dacă te apuci și te ții de ele.

Sunt aproape surprinsă că am reușit!

Am luat 96 de puncte din 100, am greșit două întrebări (din cele simple, desigur, nu am avut nicio greșeală la funcții, grafice, derivate, logaritmi), am greșit la algebră și ecuații.

Acum mă apuc de Cambridge, trebuie să le învăț toate chichițele să pot avea notă mare, am două luni și pentru asta! Vă țin la curent!

Nu vă mirați, știați că sunt tocilară.


LE: Furnizorul de teste oficiale pentru universitati in NL este OMP Test, ei au si materiale de studiu (in engleza si olandeza), am cumparat de la ei cursul de care aveam nevoie (level A), am finalizat cursul, am facut testele, am cumparat si un test de proba, apoi testul final. https://www.omptest.org/

Aici vedeți ciornele mele din ultimele două luni. :))

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4261

24 comentarii

    • Furnizorul de teste oficiale pentru universitati in NL este OMP Test, ei au si materiale de studiu (in engleza si olandeza), am cumparat de la ei cursul de care aveam nevoie (level A), am finalizat cursul, am facut testele, am cumparat si un test de proba, apoi testul final. https://www.omptest.org/

  1. Felicitări, ești foarte ambițioasă! Ma roade curiozitatea😅 si nu pot sa nu intreb ce meserie vrei sa înveți?
    Multa bafta un tot ceea ce ti-ai propus și sa ne încânți cu articole la fel de delicioase în continuare!

    • Felicitari! Multumim pentru link for math, dar pentru Cambridge? Succes in continuare! Asteptam aprilie! M-ai inspirat sa ma interesez si eu de a 2a facultate 🙃😊

  2. Bravo, Ioana! Și eu reinvat algebră și geometria de gimnaziu, mai mult de nevoie, împreună cu fiul meu, dar observ ca îmi place să îmi reamintesc și cat de frumos se aseaza lucrurile în mintea mea.

  3. Felicitări, e foarte impresionant și ma bucur pentru tine. În afara de asta, ne dai speranța nouă celor cu copii mici, ca la un moment dat în viitorul nu asa îndepărtat, vom avea și timp de investit în noi însele.

    • Furnizorul de teste oficiale pentru universitati in NL este OMP Test, ei au si materiale de studiu (in engleza si olandeza), am cumparat de la ei cursul de care aveam nevoie (level A), am finalizat cursul, am facut testele, am cumparat si un test de proba, apoi testul final. https://www.omptest.org/

  4. felicitări! deși am așteptat mult terminarea facultății, după o scruta pauza m-am apucat de a 2-a facultate, pe urma de o supraspecializare și am constatat ca înveți mult mai așezat ca adult, vezi conexiunile.mai bine, creierul diferentea,a esența de ceea ce nu e esențial.
    mă bucur pentru tine și sunt sigura că toate testele le vei trece cu bine.
    Baftă și spor la învățat!

  5. Bună Ioana,

    Wow bravo pentru curaj!!

    Scrie te rog și despre cum arată o zi din viata ta!
    Eu efectiv nu mai am energia sa învăț pe lângă tot ce am de făcut (copii, casa, activități cu copii, munca full time).
    Efectiv mi se pare imposibil ce faci tu pe lângă toate activitățile pe care le ai.
    Ai foarte multa energie 🤗🤗🤗🤗
    Mult succes pentru facultate 😍😍😍

  6. Felicitari!!
    Eu as vrea sa stiu cum ai reusit sa te organizezi atat de bine. Inca sunt la capitolul “nu am eu timp de asa ceva” desi imi doresc foarte mult si eu un nou inceput. Obiectiv vorbind, sunt sigura ca nu am o viata atat de incarcata precum a ta, desi si eu am 2 copii de varste apropiate cu ai tai.
    Deci… cum ai reusit sa gasesti timp si mai ales cum de ai reusit sa fii atat de perseverenta?
    Te imbratisez

  7. Buna!
    Felictarai! Ma bucr pentru tine.
    M-am intersa sa ma inscriu si eu, ma poti ajuta cu mai multe informatii, unde ma pot inscrie?
    Multumesc anticipat!

  8. Felicitări, ești o inspirație! Eu mă întreb dacă o să ies vreodată din ceață mintală post bebe și dacă o să îmi mai funcționeze creierul vreodată ca înainte… există speranță?

  9. Fingers crossed pentru tot ce ți-ai propus!
    și cred că am ghicit la ce dai: începe oare cu “p” și se termină cu “sihologie” 😉 ?
    Succes, succes, succes!

  10. Si eu anul acesta m-am descis sa ma inscriu la o a doua facultate. In cazul meu ID romania sa nu ma trambalez prin afara dupa examene 🙂
    La mine vine sesiunea in Jan tine-mi pumnii 🙂

  11. Stiu exact sentimentul. Eu la fel in UKlA trebuit sa fac cursuri online de access catre inscrierea la facultate la matematica si la engleza nivel superior, desi am studiat mereu engleza în școala și aveam și certificat, dar toate egale cu 0 pentru ca România nu are Engleza ca limbă oficială. Separat trebuia IELTS Academic cu minim nota medie generală pentru a dovedi că aș putea face față cursurilor. Și dă, ai dreptate. Am avut majoritatea colegilor, dar și profesori mai tineri ca mine, dar și colegi mult mai în vârstă. Eu am ales curs compact, adică am facut echivalentul a 4 ani în unul și am dat și examenele (eseuri) la nivelul următor, de masterat, pentru a avea deja acele. credite dobândite în caz de masterat. Nu recomand nimănui. A fost extrem de intens, cred ca am niște pene pe spate și mi se învârte capul la 270 de grade, dar și extrem de satisfăcător când vezi ca tu aia în vârstă cu copii mici (3 și 6), cu alta limba de bază și cel mai important, exact cum ai spus și tu, când se preda ceva sau se dădea exemplu, toți știau despre ce e vorba. Eu ma uitam ca la extratereștrii. Și exact cum ai precizat si tu, matematica, culmea, la care eram cea mai bazată pentru ca și eu am. fost chiar foarte buna la mare, era cel mai mare OZN Pentru ca felul în care ne-a fost noua predată NU ARE NICIO TREABĂ cu felul în care se predă inafara inclusiv acum 75 de ani 🤣. Scriam pe bucatele de hârtie denumiri să caut mai târziu pe Google la ce se referă. Am zis ca am luat-o razna când auzeau de șeminee la mare. Ce ma? Șeminee? Unghiuri de 90 de grade, cu noi zi, nr de cărămizi sau ce vor astia de la mine? nop. Ei numesc semineu când faci adunări și așezi unu sub altul și tragi linie… 🤣

  12. Wow! Felicitari! Impresionant! Și eu mă tot gândesc de ceva timp sa studiez Volkswirtschaftslehre/political economy dar mereu găsesc scuze. Am un job foarte bun, sunt mulțumită dar simt ca mai am de învățat…Decizia ta m-a pus pe gânduri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *