Am rezumat pentru voi mai jos cele mai importante mesaje pe care le-am primit în dialogul cu dr. Iosif Niculescu despre afecțiunile uro-genitale foarte frecvente la menopauză (uscăciune vaginală, prolaps, incontinență urinară), dar și despre cum putem face să prevenim neplăcerile cauzate de menopauză.
Dr. Iosif Niculescu este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie, cu peste 20 de ani de experiență, cu competență în Laparoscopie operativă, Endocrinologie ginecologică și reproducere umană, histeroscopie diagnostică și operativă, sonografie la sân și în obstetrică și ginecologie inclusiv ecografie Doppler, uroginecologie, coordonatorul Centrului de sănătate a femeii Mediplus Medicover din București.
Dialogul integral poate fi urmărit aici, la final am luat și întrebări din audiență.
- Toate femeile au nevoie să devină conștiente de schimbările pe care menopauza le poate aduce în vieților lor, chiar de la vârste tinere. Mersul la medic este esențial, e o perioadă în care controlul periodic și atenția la simptome sunt absolut necesare!
2. Substituția hormonală este utilă, dar ea se recomandă doar de medic, având în vedere permanent contraindicațiile. Mulți dintre medicii din România nu sunt la curent cu studiile actuale, dar situația se schimbă. În Timișoara, Cluj, Oradea și București există deja peste 15 centre speciale pentru abordarea menopauzei, deocamdată toate private. E nevoie de politici publice pentru a media impactul menopauzei, așa cum există deja în alte țări, schimbări cerute de medici.
3. Pacientele din România au nevoie de mai multă educație, abordarea de tip asta este, trebuie să mă obișnuiesc cu asta, nu este sănătoasă. Minimul pe care trebuie să-l facem este să ne informăm și apoi să sfătuim cu un specialist.
4. 40% din viața femeii se întâmplă la menopauză. Multe dintre neplăcerile cauzate de ea pot fi gestionate. Menopauza coincide ca perioadă cu înaintarea în vârstă, care vine odată cu creșterea riscului de cancer (ovarian, de sân), încep să se resimtă acum efectele comportamentelor abuzive (fumat, alcool, insuficient somn, insuficient sport), fluctuarea hormonală, toate acestea duc la schimbări semnificative în corp.
5. Pe femeile cărora le este rușine să meargă la medic, e important să le ajutăm să capete încredere, să le povestim cu blândețe. Rușinea dăunează grav sănătății, atât de multe femei ajung să sufere sau chiar să moară prematur din cauză că nu sunt diagnosticate și ajutate la timp.
6. Lucruri care trebuie evitate pentru a reduce impactul menopauzei:
Genetica e foarte importantă, dar prevenția ajută mult! Stilul de viață contează!
- Constipația cronică nu ajută deloc.
- Nici ridicarea de greutăți.
- Greutatea mare, obezitatea (pune presiune pe peretele pelvin)
- infecțiile genitale frecvente, prelungite și netratate
Ce ajută?
- stil de viață activ
- exerciții kegel
- alimentație sănătoasă, fibre, proteină
7. Deprivarea hormonală, lipsa estrogenului din țesuturi, are efecte serioase. Sânul se modifică semnificativ, organele genitale interne și externe sunt și ele afectate. Ele sunt producătoare de estrogen și progesteron, dar au și enorm de mulți receptori de estrogen, deci sunt afectate dramatic de menopauză. Elasticitatea țesuturilor, microbiomul (populația microbiană din organele interne, pe piele, din gură, rect, vagin, unde există miliarde de tipuri de bacterii).
8. Un efect concret foarte frecvent al menopauzei este prolapsul colului și uterului în vagin. Există tratament chirurgical, există și tratament alternativ pentru pacientele cu alte probleme medicale sau în vârstă. Se montează anumite dispozitive care rămân în vagin și împiedică prolapsul, se tratează local vaginul cu estrogen, pentru a crește elasticitatea zonei.
Uneori e necesară extirparea uterului, laparoscopic sau abdominal.
9. Incontinența urinară
Cele mai frecvente sunt incontinența de stres și incontinența prin vezică hiperactivă. Sunt foarte diferite, și uneori se întâmplă la aceeași persoană. Trebuie rapid diagnosticată, exercițiile kegel și stimularea electrică pot ajuta mult în formele ușoare.
Tratarea incontinenței urinare de efort/stres grave se face exclusiv chirurgical (se montează o bandeletă la baza uretrei), dacă ea tulbură calitatea vieții. Peste 90% intervenții sunt de succes.
Vezica hiperactivă, o vezică ce nu mai știe să recunoască atunci când e plină și dă semnale că e plină prea devreme, acolo e nevoie de medicație.
10. Uscăciunea vaginală
Pentru ruscăciunea vaginală se recomandă tratament non-hormonal cu preparate locale cu colagen și extract de lactobacili sau tratament hormonal local cu estriol (atenție la cazurile de contraindicații la administarea de estrogen).
Toate aceste disfuncții și probleme pot fi rezolvate, important e să ajungeți la medic. Discutați și cu femeile apropiate, mama, mătușa, nașa, prietene, colege, primul pas e mereu informarea!
Vă reamintesc că Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus, parte din spitalul Medicover Băneasa (Maternitatea Medicover) din București, pune accent pe abordarea multidisciplinară a menopauzei, având o echipă de ginecologi, endocrinologi, urologi, chirurgi, nutriționiști, psihologi, kinetoterapeuți și specialiști în imagistică. Aici puteți citi despre consultul la care am mers acum câteva luni la Mediplus.
Avantajul unei asemenea clinici este că problemele fiecărei paciente sunt discutate în cadrul unei echipe mixte care comunică și colaborează, iar pacienta beneficiază și de servicii de consultanță în ceea ce privește stilul de viață. Screeningul și consultațiile se realizează în cadrul Centrului (pe str. Nicolae Caranfil), în timp ce intervențiile chirurgicale au loc în Spitalul Medicover Băneasa (Maternitatea Medicover).
Aici găsiți celelalte articole din #Menoavetura, serial cu articole și interviuri de informare asupra acestei teme atât de importante.
#MedicoverRomania #rusineadauneazagravsanatatii #Medicover #menopauza