Statisticile oficiale spun că suntem peste 10 milioane de români plecați din țară. Zece milioane de oameni care se gândesc cu drag, cu dor, cu nostalgie și poate cu speranță acasă! Mai mult de o treime din populație! Iar cei rămași acasă sunt familia noastră, prietenii, vecinii și colegii noștri. Pe care-i iubim! Către care trimitem cât de des putem informații, gânduri, uneori bani sau daruri. Pentru că relațiile nu se rup când plecăm, nu cele importante!
70% dintre cei plecați trimit bani acasă! Și 87% spun că se gândesc des să se întoarcă! (sursa)
Ce rețea mare de iubire și grijă construim peste mări, țări și oceane!
Și eu țin legătura strâns cu România. Scriu des despre țara adoptivă, cred că fluxul de informații ajută mult. Vorbesc des cu prietenii. Cel mai greu e cu mama, pe care aș vrea-o mult mai aproape.
Un lucru la care ne gândim des, eu și soțul, e cum să avem mai multă grijă de mamele noastre, rămase în țară. Ne vedem cu ele cât de des se poate, călătorim încoace și ele încolo, vorbim, dar oare putem face mai mult?
De multe ori, un lucru de mare preț pe care-l fac românii plecați cu românii rămași e un transfer de mentalitate. Ne dorim ca în unele aspecte, oamenii noștri dragi din România să gândească mai mult ca cei din vest, dacă nu o fac deja.
De exemplu, ne dorim ca mamele noastre pensionare să se bucure de viață, să călătorească, să se simtă libere și să facă lucruri pentru ele!
Ne dorim ca mentalitatea privind timpul cu familia să se schimbe în România, mai mulți oameni să prioritizeze familia în locul jobului.
Ne dorim ca bătrânii, copiii și persoanele cu dizabilități să fie sprijinite, să fie mobile, cât mai independente și privite de societate cu răbdare și respect.
Un alt aspect din care ne putem inspira este felul în care mulți vestici privesc asigurările.
În Olanda, asigurările sunt foarte populare. Există multe tipuri de asigurări despre care în România nu auzisem, și pe care acum le avem.
De exemplu, asigurarea pentru stricăciunile făcute de copii în casa ta sau a altora. Vecinul și-a recuperat banii pe un televizor nou pe care fiul i-l făcuse țăndări aruncând controlerul de la Play Station în el din greșeală.
Ce bine e când, dacă se întâmplă nefăcuta și fiul tău sparge un geam din greșeală (eu am reușit să sparg geamurile școlii în generală), asigurarea va plăti reparația.
Și asigurarea pentru consultanță juridică, și ea e la mare prețuire pe aici. Costă câțiva euro pe lună și dacă ai probleme cu orice, primești sfaturi și chiar reprezentare în tribunal, dacă e nevoie.
Mamele noastre însă nu au nevoi atât de specifice, pentru ele asigurările de casă și de călătorie sunt importante! Și cea pentru obiectele din casă, căci nu mai au soți să le ajute cu reparatul! Dacă ai o astfel de asigurare, suni, în două ore cineva preia cazul și te ajută să repari sau să înlocuiești obiectul stricat.
Primul pas e să le vorbim despre asta. De ce e important, la ce ajută. Apoi, putem alege împreună cu ele ce asigurare li se potrivește. Se face totul online. Apoi putem plăti noi prima de asigurare, ca felul nostru de a fi aproape de ele, chiar dacă fizic suntem departe.
Îmi place mult această campanie a Allianz-Țiriac, care a fost și furnizorul nostru de asigurare cât eram în România, și care acum e și sponsorului clubului nostru de carte din Amsterdam! Mulțumim!
Ce fain se leagă lucrurile!
Dacă sunteți în diaspora, dar și dacă sunteți în România, dacă aveți oameni dragi pe care vreți să-i ajutați să-și facă mai puține griji, acesta mi se pare un pas bun! Vorbiți-le despre asigurări!
Aceasta e pagina dedicată celor din diaspora care sunt interesați de asigurări.
Site-ul de mai sus oferă acces rapid la mai multe variante de polițe de asigurare, dar și explicații simple ca să poată alege cu cei dragi de acasă cel mai bun produs pentru ei.
Există, ca idee, aceste variante:
- Polița My Home pentru locuințe din România, care poate fi cumpărată 100% online, aici, fiind soluția cea mai la îndemână pentru români din diaspora care au în continuare proprietăți în România sau vor să se implice financiar în protejarea proprietăților din familie. Te protejează în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremur, incendii, explozii, furtuni și vijelii, dar și în caz de scurtcircuit, furt, vandalism și multe altele. Cu My Home, ai trei pachete de asigurare pentru locuinţă și bunuri, construite progresiv.
- My Travel, pentru vizitele familiei din România, dar și pentru călătoriile tale în alte țări decât România sau țara în care locuiești, care poate fi cumpărată 100% online aici.
- My Protect, pentru persoane care locuiesc în România, care poate fi cumpărată 100% online, aici, de persoane cu rezidență în România (asigurare de viață și accident)
- My Car, pentru mașini înmatriculate în România, care poate fi cumpărată 100% online, aici. My Car combină RCA și Casco într-un produs complet pentru mașini înmatriculate în România, cu acoperire extinsă, inclusiv pentru costuri legale. Procesul de deschidere a dosarului de daună este simplificat, iar statusul poate fi urmărit online, oferind o experiență digitalizată și transparentă.
Voi reveni cu articole despre fiecare tip de asigurare pe tot parcursul anului, pentru că sunt o persoană care-și face multe griji și știu câtă liniște îmi aduce o asigurare, mai ales acum, că sunt departe de mama. Sper să vă fie de folos această serie de materiale.

Asiguraratorii nu se imbogatesc asigurandu-te pe tine. Se imbogatesc taxandu-te ani la rand si ulterior gasind orice chichita sa nu iti plateasca atunci cand e nevoie. Firmele care „rezolva” dauna (daca ajungi la etapa asta) , in mare parte , o fac cu cele mai naspa piese dar declarand valori mult mai mari. Nu renteaza. Nu mai vorbim ca poate nici nu ajunge sa iti trebuiasca vreodata. E mult mai prudent sa ai multiple conturi de economii, la multiple banci, investitii, poate si unele depozite la termen. Se intampla ceva? Platesti din economii sau cel mult mai ei vreun credit de nevoi personale sa suplimentezi.